Geplaatst op

Maak tuinmeubelen voorzichtig schoon

Tuinstoel

Zeker bij vers vuil is het vaak voldoende om de kunststof tuinmeubelen, bijvoorbeeld uit een tuinset sale, gewoon met water schoon te maken. Hiervoor zijn zowel de tuinslang als de hogedrukreiniger geschikt. Bij dat laatste moet je er echter voor zorgen dat het mondstuk minimaal 50 tot 60 centimeter van het meubel verwijderd is, anders kan er snel schade ontstaan ​​door de hoge waterdruk. Omdat het kunststof meubel echter erg licht is, kun je het het beste voor een muur plaatsen, zodat het ook tijdens het schoonmaken op zijn plaats blijft.

Na het reinigen is het raadzaam de stoelen, tafels en dergelijke goed af te drogen om watervlekken te voorkomen.

Afwasmiddel en azijn

Voor hardnekkiger vuil is water alleen vaak niet voldoende. Een bekend huismiddeltje wordt hier aanbevolen: azijnessentie. Vanwege de hoge concentratie moet de azijn echter niet puur worden gebruikt, maar gemengd met water in een verhouding van 1 op 5. Dit mengsel is dan nog sterk genoeg om zelfs de na verloop van tijd ingezette vlekken te verwijderen.

Voordat je begint met schoonmaken – wat overigens het beste met een eenvoudige schoonmaakdoek kan – is het een goed idee om handschoenen aan te trekken om je handen te beschermen tegen de agressieve azijn. Nadat de azijn enkele minuten heeft ingewerkt, moeten de tuinmeubelen worden afgewassen met water en een paar druppels afwasmiddel en vervolgens worden afgedroogd.

Wasmiddel en tandpasta als universeel reinigingsmiddel

Ook al klinkt het op het eerste gezicht misschien vreemd, commerciële tandpasta is een van de favorieten als het gaat om het schoonmaken van plastic tuinmeubelen. De ingrediënten die erin zitten, zoals verschillende bleekmiddelen, zijn bijna perfect om zelfs het meest hardnekkige vuil te verwijderen zonder resten achter te laten. Meng hiervoor de tandpasta met een beetje water, breng deze pasta aan op een zachte spons of een microvezeldoek en wrijf vervolgens met cirkelvormige bewegingen over de daarvoor bestemde plekken. Daarna hoeven de tuinmeubelen nog maar kort met schoon water afgespoeld te worden.

Hetzelfde geldt voor wasmiddelen, maar gebruik slechts een kleine hoeveelheid, aangezien de meeste wasmiddelen zeer agressief zijn. Belangrijk: Let er bij het mengen van het wasmiddel met water op dat er geen harde klonten ontstaan, omdat deze fijne krassen op het materiaal kunnen achterlaten.

Zuiveringszout en plastic oppervlakken

Nog een insidertip om de kunststof tuinmeubelen weer sprankelend schoon te krijgen: bakpoeder en bakpoeder.

Volgens huis- en tuinexperts zijn beide zogenaamde blaasmiddelen uitstekend geschikt voor het reinigen van kunststof oppervlakken, maar zoals zo vaak is het juiste mengsel belangrijk. Hoewel één pakje in een kleine emmer met reinigingswater meestal voldoende is voor lichte vervuiling, moet het bakpoeder met een beetje water worden gemengd om een ​​pasta te vormen voor zware vervuiling en royaal op de aangetaste plekken worden aangebracht. Na een korte inwerktijd gewoon afspoelen en drogen – en de tuinmeubelen zien er weer als nieuw uit.

Allesreiniger voor kunststof tuinmeubelen

Hier zegt de naam het al, want met de beproefde allesreiniger krijg je zelfs sterk vervuilde tuinmeubelen weer in vorm. Aangezien de tafels, stoelen en ligstoelen meestal buiten worden schoongemaakt, moeten idealiter milieuvriendelijke biologische reinigingsmiddelen worden gebruikt. Na het aanbrengen van het middel moet het tussen de vijf en tien minuten inwerken voordat het het beste met keukenpapier kan worden verwijderd. U kunt veilig zonder water, zodat de componenten van de allesreiniger niet eens in contact kunnen komen met de grond.