Geplaatst op

Welke oplossingen passen bij uw online project?

Webshop

Hierboven hebben we de technische mogelijkheden voor de uitvoering van een websiteproject al kort geschetst:

  • Modulesysteem
  • Content Management Systeem (CMS)
  • Individuele programmering
  • Webontwerpservice

Bij de eerste twee opties kun je ook als niet-ontwikkelaar een website online zetten, bij de laatste twee opties werk je samen met bureaus of dienstverleners.

Om het voor u gemakkelijker te maken om voor de ene of de andere aanpak te kiezen, volgt hier een overzicht van de sterke en zwakke punten van elke oplossing.

Website bouwer

Een website bouwpakket is voldoende voor veel eenvoudige online aanwezigheid. Blogs, portfolio’s, websites van kleine bedrijven – alle websites kunnen worden gerealiseerd zonder een ontwikkelaar. Er zijn verschillende aanbieders op de markt, maar het principe van een modulair systeem is altijd hetzelfde: de gebruiker kan kiezen uit verschillende ontwerpsjablonen, pagina-elementen aanpassen en eigen content toevoegen met behulp van een WYSIWYG-editor. Afhankelijk van het tarief dat je kiest, heb je meer of minder maatwerk mogelijkheden. Functies voor zoekmachineoptimalisatie zijn meestal geïntegreerd of kunnen extra worden geboekt.

Veel providers zorgen ook voor hosting en domeinregistratie en integreren een e-mailadres dat bij het domein past, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over deze technische details.

Een homepage maken

De kwaliteit van dergelijke modulaire systemen varieert sterk, vooral in termen van bruikbaarheid en de aanpasbaarheid van de sjablonen en klantenondersteuning. Maak daarom gebruik van de gratis proefperiodes die de meeste bedrijven aanbieden om zelf te zien of u met de toepassing overweg kunt en uw ideeën kunt implementeren.

Een nauwkeurige prijs-prestatievergelijking vooraf is ook de moeite waard. Afhankelijk van de aanbieder veroorzaken website bouwpakketten maandelijkse kosten tot 40 euro. Lagere homepagekosten zijn met geen enkele andere technische oplossing te realiseren.

Content Management Systeem (CMS)

Veel gebruikers stappen na verloop van tijd over van modulaire systemen naar CMS.

CMS biedt ook een grafische interface en veel sjablonen, maar meer ontwerpvrijheid. Er zijn plug-ins voor bijna elke applicatie, dus IT-leken kunnen het grotendeels zonder hulp van buitenaf. Zelfs eenvoudige webshops kunnen zonder externe ondersteuning online gezet worden. Eén nadeel: plug-ins kunnen hoge eenmalige of cumulatieve exploitatiekosten veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de prestaties van de website.

Voor grote aanpassingen of eerste installatie loont het om een ​​ontwikkelaar in te huren om wijzigingen in de code hard te coderen. Juist deze individuele programmering is bij bouwpakketten niet mogelijk.

Een ander voordeel van CMS: ze zijn beter geschikt wanneer projecten moeten worden geschaald en de vereisten en het verkeer snel toenemen.

Goedkoop website laten bouwen gaat makkelijker met een CMS, bijvoorbeeld met WordPress. Doordat veel modules al klaar zijn, een een groot deel gratis te gebruiken is, blijven de kosten lager.

Webdesignbureaus en freelancers

Waarschijnlijk de handigste oplossing: U kunt de website naar uw specificaties laten ontwikkelen door professionals. Deze variant is echter ook de duurste. Bij complexe eisen aan webshops of webapps is het echter de enige professionele aanpak.

Als u een website heeft laten maken en kosten wilt besparen, heeft u de mogelijkheid om samen te werken met individuele dienstverleners: een ontwerper voor het ontwerp van de interfaces en een programmeur voor de functionaliteiten van de website. In dit geval dient u echter wel ervaring te hebben met projectmanagement of zelf kennis te hebben van usability en gebruikerservaring, zodat de website niet alleen technisch werkt, maar ook de gebruikers overtuigt. Veel developers programmeren volgens klantspecificaties, je moet de strategische afwegingen overnemen.

Wil je meer advies, dan ben je beter af bij een bureau. Daar werken ontwerpers, programmeurs en projectmanagers samen. Zij leggen uw wensen vast, laten u zien wat mogelijk en nuttig is en stemmen de afzonderlijke werkstappen op elkaar af zodat u zo snel mogelijk uw resultaat krijgt. Hoeveel kost een website die u in opdracht van professionals laat maken? De investering kan snel oplopen tot in het vijfcijferige bereik. Zorg er daarom voor dat uw online onderneming gebaseerd is op een nauwkeurige marktanalyse en een solide kans van slagen heeft.

Ben je van plan om een ​​webapp te ontwikkelen? Dan kan de realisatie zeker zescijferige websitekosten opleveren. U moet een dergelijke ondernemersinvestering pas aangaan na een nauwkeurig onderzoek van de economische levensvatbaarheid van uw project, een gedetailleerde financiële planning en een kritische selectie van uw dienstverleners.

Naast de kosten van websiteontwikkeling zijn er ook doorlopende kosten voor domein en hosting. Wil je hosten via een virtual private server, dan moet je rond de 30 euro per maand budgetteren.