Geplaatst op

Welke soorten horloges zijn er?

Houten horloge heren

Er zijn talloze polshorloges voor allerlei smaken en doeleinden. Vooral het verschil tussen de verschillende bouwmethoden is interessant. Naast automatische horloges en quartz horloges is er nog een hele reeks andere spannende horlogetypes. Afhankelijk van de eisen en het doel is het zinvol om de verschillende soorten horloges nader te bekijken voordat je ze aanschaft.

Afhankelijk van het ontwerp verschillen ook de functies en eigenschappen van een polshorloge. Automatische horloges worden aangedreven door de beweging van de pols en hebben daarom geen batterij nodig. Het vervelende verwisselen van de batterij bij de horlogemaker is niet meer nodig. Automatische horloges van hoge kwaliteit moeten echter ongeveer om de vier jaar worden herzien. Net als de TÜV voor een auto wordt het horloge vervolgens gecontroleerd door de horlogemaker – in sommige gevallen volledig gedemonteerd en weer in elkaar gezet. Dit is nodig om de nauwkeurigheid over tientallen jaren te garanderen.

Chronografen

Chronografen zijn allrounders. Het is fascinerend hoe in de kleinste ruimtes verschillende extra functies zijn ingebouwd. Chronografen zijn onder andere uitgerust met een stopwatch, kalenderfunctie, tachymeter en telemeterschaal. Het zijn “multitools” en natuurlijk niet alleen geschikt voor mannen. Chronografen zijn meestal groter dan conventionele polshorloges, maar ze zijn nog steeds een stijlvol accessoire, bijvoorbeeld met een leren band met reliëf. Goede chronografen zijn redelijk slijtvast, schokbestendig, waterdicht en hebben een overtuigende constructie. Vanwege de verscheidenheid aan toepassingen behoren chronografen tot de meest populaire horloges.

Kwartsklokken en digitale klokken

Quartz horloges hebben om de paar jaar een nieuwe batterij nodig, maar deze horloges zijn vaak nauwkeuriger en soms wat robuuster. Het vervangen van de batterij kan door een horlogemaker worden gedaan, of u kunt het zelf doen met het juiste horlogemakersgereedschap. Digitale horloges worden ook aangedreven door een batterij. Ze bereikten een hoogtepunt in de jaren 80 en zijn nu vooral populair bij retrofans.

Houten horloges

Ecologisch, praktisch, goed? Ja, soms zijn ze dat. Herontdek de natuur. Elk houten horloge is uniek. Namen als Holzkern of Kerbholz suggereren dat creatieve mensen met natuurlijke grondstoffen hebben omgegaan. Soms handgemaakt en duurzaam geproduceerd – dit is exemplarisch voor de horloge-industrie. Houtsoorten zoals walnoot, esdoorn, palissander of sandelhout zijn geschikt voor productie. Om weer en vocht geen kans te maken, worden de horloges meestal behandeld met een natuurlijke lak. Ondanks het alternatieve materiaal doen de horloges op geen enkele manier zonder stijl, design en chic. Houten horloges zijn modieuze accessoires geworden en tal van nieuwe fabrikanten wijzen op een echte trend.

Smartwatch

Uiteraard mogen smartwatches niet ontbreken in dit lijstje. Immers, volgens een nieuwe studie uit 2021 is de Apple Watch nu al populairder bij tieners dan Rolex. Dat komt enerzijds door de goede marketing van Apple, maar anderzijds ook door het design en de goede techniek van de Apple Watch. Natuurlijk vergelijken we een smartwatch niet met een mechanisch luxe horloge, maar tegenwoordig is het moeilijk om een ​​leven voor te stellen zonder slimme gadgets voor de pols. Slimme extra functies zoals een hartslagmeter, mediaspeler of verwisselbare wijzerplaten maken ze bijzonder populair bij jongeren. De vrij korte levensduur van de smartwatch moet echter negatief worden genoemd. Na slechts een paar jaar wordt het vervangen door de volgende generatie en belandt het bij het elektronisch afval. Een edele Patek Philippe of Rolex daarentegen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.